.

CULTURELE GROEPSREIS

ETHIOPIE
De bakermat
van de Mensheid

.

.

De Historische Route met het Simien Gebergte

11 dagen
Afreis : 14 november 2020 (programma en voorwaarden hier)

Zuid-Ethiopië en de Omo-vallei

10 dagen
Afreis : 23 november 2020 (programma en voorwaarden hier)

De Historische Route met het Simien Gebergte,
Zuid-Ethiopië en de Omo-vallei

19 dagen, combinatie van beide reizen
Afreis : 14 november 2020 (programma en voorwaarden hier)

.

.

  • Kennismaking met een van de oudste beschavingen in Afrika
  • Een schitterende christelijke beschaving en de prachtige hoogvlakten van Abessinië
  • Uitstap in het majestueuze Simien Gebergte
  • Voor ervaren reizigers en liefhebbers van toerisme buiten de begane paden

De wieg van de mensheid stond in Oost-Afrika. In Ethiopië vinden we Afrika’s oudste beschaving met een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. En toch is dit land een van de jongste toeristische bestemmingen van het continent! Hier, in de uitgestrekte dorre laaglanden, werd een goede veertig jaar geleden, Lucy, één van de oudste menselijke resten ter wereld, gevonden.
Bij het begin van onze jaartelling, tussen de 1ste en de 6de eeuw, kwam het koninkrijk Axum, gelegen tussen Meroe aan de Nijl en de vorstendommen in Zuid-Arabië, tot grote bloei. Verlichte vorsten beheersten de twee oevers van de Rode Zee en profiteerden van de controle over de maritieme Zijderoute.
Na de vroege kerstening nam de Kerk de rol van cultuurdrager over en bestendigde zij de christelijke tradities in een door de islam afgesloten wereld.
De christelijke hooglanden weerstonden onder aanvoering van de Negus, de Leeuw van Juda, de opeenvolgende islamitische bestormingen uit de laaglanden. Het keizerrijk kende zijn bloeiperiode in de 18de eeuw en kwam ten val met de afzetting in 1974 van Haile Selassie die de laatste “koning der koningen” was.
De noordelijke provincies (Eritrea) werden ondertussen onafhankelijk en dankzij een vredelievende oplossing en een verandering van het regime in Addis Abeba keerde Ethiopië terug naar een normaal leven. Vandaag kijken het land en zijn bevolking resoluut naar de toekomst.

.

Détail van de reis - 10 dagen
Zuid-Ethiopië en de Omo-vallei

- 23 november 2020 -

versie 24/02/20 14:49

Ethiopië is niet enkel het Abessijnse hoogland. Ten zuiden van Addis ligt het andere Ethiopië, een deel van het Riftdal (de Grote Afrikaanse Slenk) met een aantal grote Riftmeren. Deze regio en de Omo-vallei in het bijzonder mag zonder meer bestempeld worden als een etnografische schatkamer dankzij het grote aantal verschillende stammen op een relatief kleine oppervlakte: Konso, Mursi, Arbore, Karo, Ari, Hamer, Bana, ...
Ook qua landschappen biedt deze reis een ongekende verscheidenheid : van de meren van de vruchtbare Rift-vallei naar het gebergte van de Omo-vallei en weidse glooiende landschappen die door honderden kuddes worden begraasd.

De binnenlandse vluchten naar Arba Minch en terug van Jinka laten ons toe de lange trajecten over de weg te vermijden

1ste dag : BRUSSEL - ADDIS ABEBA

Afspraak ‘s avonds op de luchthaven van Zaventem. Afreis met een Ethiopian Airlines-lijnvlucht naar ADDIS ABEBA.

2de dag : ADDIS ABEBA - ARBA MINCH

’s Morgens aankomst in de Ethiopische hoofdstad. Verwelkoming en transfer naar een hotel waar we ons kunnen verfrissen. Daarna nemen we de vlucht richting Arba Minch waar we in de namiddag aankomen. Verwelkoming op de luchthaven en transfer naar het hotel. Middagmaal. De stad (“Veertig Bronnen”, genoemd naar de veertig warmwaterbronnen in de buurt) is gelegen aan de oever van de twee meest zuidelijke meren van de Ethiopische Rift Valley: het Chamo-meer en het Abaya-meer. Deze streek van het zuiden van het Riftdal wordt vooral bewoond door de Oromos, die in Ethiopië de grootste etnische groep vormen. Intrek in ons hotel. Avondmaal en overnachting in de Paradise Lodge/Swaynes Lodge 3* (Arba Minch).

3de dag : ARBA MINCH : Chamo-meer en Chencha

Ontbijt. In de voormiddag maken we een mooie boottocht op het Chamo Meer waar we op zoek gaan naar krokodillen en nijlpaardenfamilies. Terug naar de lodge voor de lunch. In de namiddag rijden we naar Chencha, het centrum van het territorium van de Dorze. De Dorze zijn in deze streek een uitzondering, daar ze niet tot de Oromo-familie behoren. De meeste woningen van de Dorze, in de vorm van een bijenkorf. Vroeger waren de Dorze geduchte krijgers, tegenwoordig wijden ze zich aan het verbouwen van enset en het weven van katoenen chammas of gabbis (katoenen sjaals). Avondmaal en overnachting in de lodge.

4de dag : ARBA MINCH - KONSO

Ontbijt. Vertrek richting de Konso regio. De Konso-dorpen werden door de Unesco als Cultureel Patrimonium van de Mensheid erkend in 2011 en de stam heeft altijd gediend als tussenpersoon tussen de stammen van de Omo-vallei en de rest van Ethiopië. Deze stam is de enige in het Omo-gebied die terrascultuur bedrijft en die bekend is omwille van de generatie- en evenementstèles en waga’s (afbeeldingen van de overledene op het graf). Hun dorpen zijn omringd door 2 à 3 m hoge wallen van gedroogde aarde en basalt. Bezoek aan een Konsodorp en aan Gesergyio, een grote klei-kloof, gevormd door erosie. Middagmaal ter plaatse. In de namiddag bezoeken er het mooie Waga-museum dat een aantal van de mooiste van deze “grafmonumenten” heeft verzameld. Avondmaal en overnachting in de plaatselijke Kanta Lodge 3* (Konso).

5de dag : KONSO - TURMI

Ontbijt. We rijden zuidwaarts via Arbore naar Turmi. We rijden door een landschap met verschillende soorten acacia’s, wonderlijke “olifantsvoet-bloemen” en metershoge termietenheuvels. Onderweg zien we de dorpen van de Arbore-stam (als de weg het toelaat). De vrouwen dragen hier zeer kleurrijke halskettingen in tinten van geel, rood en wit. De Arbore zijn één van de grootste stammen in de zuidelijke Omo-vallei (ca 100.000 leden). Middagmaal onderweg. Dit gebied is het domein van de (semi-)nomadische veetelers. Aankomst in Turmi, het stamgebied van de Hamer, zeer nauw verwant met de Banna en één van de kleurrijkste stammen, die hun bestaan op veeteelt baseren. De Hamer, wier territorium zich uitstrekt tussen het Chew Bahir meer (het vroegere Stephanie meer), Dimeka en Turmi, zijn zonder twijfel de machtigste etnische groep van het Omo gebied. Samen met de Karo zijn de Hamer het volk dat het meest over zijn uiterlijk bezorgd is. De vrouwen gaan enkel gekleed in twee dierenvellen, versierd met kralen en kaurischelpen, en smeren hun haar in met oker en vet. Meisjes dragen aluminium versieringen op het voorhoofd. Overnachting in de bungalows van de Buska/Turmi Lodge 3* (Turmi).

6de dag : TURMI : Dimeka markt en Hamerdorpen

Na het ontbijt rijden we richting Dimeka waar er op zaterdag een grote lokale markt gehouden wordt die bezocht wordt door de lokale stammen. Een unieke gelegenheid om de Omovallei-bewoners in hun mooiste “kleren” te zien, de markt is immers ook een plaats waar de jonge mensen elkaar kunnen leren kennen en ze willen er dan ook op hun mooist uitzien. Middagmaal ter plaatse. In de namiddag bezoeken we de Hamer, de meest emblematische stam van Zuid-Ethiopië.
Terug naar Turmi voor het avondmaal en de overnachting.

7de dag : TURMI : uitstap naar Jinka en het Mago Nationaal Park

Vandaag vertrekken we voor een uitstap naar het Mago Nationaal Park. Vergeleken met de Keniaanse Nationale Parken hebben de Ethiopische parken qua fauna veel minder te bieden.
Onderweg zien we dorpen van één van de grootste stammen in de regio, de Ari. Deels herders, deels landbouwers, hebben ze enkel op het platteland nog hun tradities bewaard. De vrouwen dragen er kledij gemaakt van de bladeren van de enset-plant en ook kleurrijke armbanden. De Bana (zeer gelijkend aan de Hamer) zijn in tegenstelling daarmee gekleed met geitenhuid. Een bezoek aan de, in het Mago Park levende, Mursi-stam is echter een speciale ervaring. De vrouwen krijgen er rond hun twintigste een inkerving in de onderlip waar beetje bij beetje een grotere lipplaat van klei wordt ingezet. Hoe groter de lipplaat, hoe groter het aanzien. Bij de jonge mannen worden scarificaties op het lichaam aangebracht tijdens initiatierites. Terug naar Jinka voor het late middagmaal. In de namiddag, bezoek aan een Ari-dorp in de buurt en bezoek aan het museum (South Omo Research Center, dat samenwerkt met het Museum voor Midden-Afrika te Tervuren). Terug naar Turmi voor het avondmaal en de overnachting.

8ste dag : TURMI : uitstap naar de Karo- en Dassanech-stammen

Ontbijt. Excursie naar Omorate waar we in de omgeving met een prauw of boot de Omo-rivier oversteken om de Dassanech-stam op de westelijke oever te bezoeken. Oorspronkelijk nomaden (nog te zien aan de tijdelijke woonsten die ze optrekken) zijn ze nu meer en meer landbouwers en vissers geworden. De ongetrouwde meisjes hebben een aantal metalen ringen rond hun kuiten en enkels. Picknickmiddagmaal. Daarna verder richting Murelle waar bezoek aan de Karo-stam (we bezoeken het dorpje Duss). Sommige van hun dorpen hebben een spectaculaire ligging op de hoge oevers van de Omo-rivier. De Karo tellen nog amper een duizendtal leden en zijn vooral gekend voor hun uitgebreide lichaamsbeschildering en hun opmerkelijke haartooi. Sinds de uitroeiing van hun veestapel door ziekte een aantal jaren geleden zijn ze nu hoofdzakelijk landbouwers geworden. Avondmaal en overnachting in de lodge te Turmi.

9de dag : TURMI - JINKA - ADDIS ABEBA

Na het ontbijt verlaten we Turmi en rijden door een half savannelandschap naar Jinka. Middagmaal daar of in Addis Abeba. Te Jinka nemen we de vlucht naar Addis Abeba waar we in de namiddag aankomen. In een dicht bij de luchthaven gelegen hotel nemen we rustig het avondmaal en kunnen we ons opfrissen in een aantal dagkamers. Daarna terug naar de luchthaven en afreis naar Brussel rond middernacht.

10de dag : BRUSSEL

’s Morgens aankomst te Brussel. Einde van een prachtige reis.



Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 3150 EUR
Singletoeslag : 275 EUR

INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Ethiopian Airlines-lijnvluchten Brussel - Addis Abeba - Brussel, in economy (+/- 7 uur)
- de luchthaventaksen in Brussel en ter plaatse : 275 EUR
- de binnenlandse vluchten met Ethiopian Airlnes : Addis Abeba - Bahir Dar / Gondar - Axum / Axum - Lalibela / Lalibela - Addis Abeba in economy
- 8 nachten verblijf in de vermelde 3 sterrenhotels (lokale normen) of gelijkwaardig, alle kamers met bad of douche en wc
- volpension vanaf het middagmaal op dag 2 tot en met het avondmaal op dag 10
- alle transfers en transport ter plaatse per minibus
- alle bezoeken en entrees zoals vermeld in het programma
- de diensten van een Franssprekende lokale gids
- een Ictam-begeleider Brussel-Brussel die zorgt voor de vertaling
- de Garantiefondspremie
- B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- de visumkosten
- de drinkgelden : 65 EUR


AAN TE RADEN
Een reisverzekering MAPFRE-ICTAM TRAVEL INSURANCE Full Option All Risks
(REF GTICTA-NL-20181101) : bagage, ziekte, ongeval, bijstand, ANNULATIE All Risks: 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise.
Premie: 330 EUR voor de Historische Route & Simien, 358 EUR voor het Zuiden en de Omo-vallei, 605 EUR voor de combinatie Noord-Zuid.
Gelieve te noteren dat het aanbod van reisverzekeraar Mapfre onderhevig is aan beschikbaarheid en/of wijzigingen van verzekeringsproduct en premie.

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en taksen en gronddiensten in het land van bestemming, uitgezonderd eventuele lokale toeristische taksen, van februari 2020 voor november 2020, een wisselkoers van 1 EUR = 1,15 USD en op basis van een groepsreis met minimum 15 en maximum 20 deelnemers (voor de 11-daagse reis Historische Route) en 6 deelnemers = 2 x 3 personen (voor de 10-daagse reis naar of de verlenging naar de Omo-vallei).
- De eventuele opzegging van de overeenkomst wegens het niet behalen van het minimum aantal benodigde deelnemers voor groepsreizen is uiterlijk 20 dagen voor afreis.
- Deze reis is niet geschikt voor personen met een beperkte mobiliteit.
- Bij de reisbevestiging wordt een voorschot van 30 % van de pakketreis aangerekend. De saldofactuur wordt in regel ten laatste 30 dagen voor de afreis opgestuurd.
- De reiziger kan ten allen tijde voor het begin van de pakketreis opzeggen tegen betaling van een opzegvergoeding zoals gestipuleerd in onze bijzondere voorwaarden.
- Voor de overige voorwaarden verwijzen we naar onze algemene voorwaarden.

FORMALITEITEN
Een reispas geldig tot minstens 6 maanden na uw aankomst in Ethiopië.
Voor het bekomen van een nieuwe reispas moet u rekenen op een periode van 4 weken. Doe tijdig uw aanvraag.
Een visum voor Ethiopië. Zelf aan te vragen via http://www.evisa.gov.et/ of met de hulp van Ictam.
www.diplomatie.belgium.be

GEZONDHEID
Verplicht: geen enkele inenting is verplicht indien u niet via een land met gele koorts-risico naar Ethiopië reist.

Raadpleeg ook :
- Tropisch Instituut, Antwerpen (Travel Phone 0900/10.110) of www.itg.be
- Ministerie van Buitenlandse Zaken, Brussel (tel. 02/501.35.24) of www.diplomatie.belgium.be

BELANGRIJK
Het wegennet in dit land is niet altijd comfortabel, daarom worden sommige verplaatsingen gedaan per vliegtuig.
Onderweg logeren we in hotels met een correcte prijs-kwaliteitverhouding. We reizen in één van de armste landen ter wereld met een relatief jonge toeristische industrie en het onderhoud van sommige hotels is niet altijd optimaal. Maaltijden zijn steeds van goede kwaliteit.
Ethiopië is een heel speciale bestemming, voor ervaren of goed voorbereide reizigers.
Wegens niet te voorziene omstandigheden kan het gebeuren dat ter plaatse een ander gelijkaardig hotel wordt gebruikt dan het oorspronkelijk voorziene.
Het programma wordt over het algemeen goed gevolgd. We doorkruisen echter ook soms wat minder ontwikkelde streken. In geval van overmacht kan het dat het programma moet worden aangepast. We rekenen daarvoor op uw begrip.

Voor de fotografen :
In het noorden is over het algemeen het nemen van foto’s (soms zonder flash in de kerken) toegelaten. Filmen wordt echter ofwel niet toegestaan ofwel slechts tegen betaling.
Bij de verlenging in het zuiden moet er met het volgende rekening worden gehouden.
Daar we afgelegen streken en stammen bezoeken is het best de gids of begeleider te vragen of u kunt fotograferen of filmen. Sommige stammen zijn er niet zo happig op terwijl andere voor iedere foto een vergoeding vragen. Bij het bezoeken van de stammen en de dorpen zal de plaatselijke gids, samen met uw begeleider, proberen daarvoor een afspraak te maken met de dorpsverantwoordelijke. Dit lukt echter niet altijd. Deze vergoedingen zitten niet in de prijs van de reis begrepen. Voorzie daarvoor dus ook een budget (reken op +/- 5 birr per gefotografeerde persoon).

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198