CULTURELE GROEPSREIS

DE ZIJDEROUTE


China - Kirghizstan

Oesbekistan

Combinatie
China - Kirgizstan - Oesbekistan

Terug naar
het overzicht



CHINA - KIRGIZSTAN - OESBEKISTAN

  • Vernieuwde reisroute met dagtransferten met hogesnelheidstrein of vliegtuig
  • Prachtige en zeer verschillende landschappen
  • Uitgebreid bezoek van de Grotten van Dunhuang
  • Extra’s zoals de zondagsmarkt in Kashgar, het Fort van Jiayuguan, de grotten van Binglingsi...

24 dagen - van 6 tot en met 29 september 2018

.

.



De reis in detail

versie 08/02/18 15:19

1ste dag, 6 september : BRUSSEL - BEIJING

Samenkomst in Zaventem en afreis met een Turkish Airlines-lijnvlucht naar ISTANBUL. Aansluiting naar Beijing, hoofdstad van China.

2de dag, 7 september : BEIJING - X’IAN

Aankomst in de namiddag in de luchthaven van Beijing waar grensformaliteiten en ophalen van onze bagage. Avondmaal in de luchthaven en daarna doorverbinding naar X’IAN waar overnachting in het Grand New World Hotel****.

3de dag, 8 september : X’IAN

Ontbijt. Daarna ontdekking van X’IAN, de Sera Metropolis, “de hoofdstad van de zijderoute”. Xian is ettelijke malen de hoofdstad geweest van het Chinese Rijk, in totaal zo’n 1100 jaar. De stad kende een hoogtepunt tijdens de Westelijke Han-dynastie (206 v. Chr. - 8 na Chr.) en vervolgens een absoluut hoogtepunt tijdens de Tang-dynastie (7de - 10de eeuw), toen de stad onder de naam van Chang’an (Eeuwige Vrede) het vertrekpunt was van de grote handelskaravanen van de Zijderoute. Uitstap naar de wereldberoemde begraafplaats van Qin-Shi-Huangdi, stichter van het Hemelse Keizerrijk, die China één maakte in 221 v. Chr. We bewonderen hier het unieke terracotta leger, dat de toegang tot het graf “beschermde”. Ieder personage heeft zijn eigen uitdrukking en houding. De soldaten wachten als het ware op een bevel om ten strijde te trekken.
We bezoeken de oude Confucius tempel met het Woud van de Stèles (opschriftpalen). Deze prestigieuze verzameling van ongeveer 1300 stèles, waarvan de samenstelling begon onder de Song-dynastie, bevat teksten gaande van 206 v. Chr. tot 1911. De inscripties bestaan onder meer uit de canonieke teksten van het boeddhisme en teksten ontleend aan de twaalf Klassiekers waarvan de diepgaande kennis noodzakelijk was voor de eminente geleerden. Aanleiding om het even te hebben over de evolutie van het Chinese schrift, over de Zijderoute en het eerste contact met het boeddhisme en het christendom (nestorianisme).
In het oude stadsgedeelte ronden we ons bezoek af met de Pagode van de Grote Gans, die een bijzondere betekenis voor reizigers langs de Zijderoute heeft. De pagode werd in 652 gebouwd door de Tang-keizer Gaozong voor de beroemde boeddhistische monnik Xuan Zang na diens opzienbarende pelgrimstocht naar India. Hier hebben Xuan Zang en zijn helpers de talrijke boeddhistische Sanskriet-teksten (sutra’s) die ze hadden meegebracht, vertaald in het Chinees. Tenslotte zien we de 12 m hoge stadsmuren van Xian. Overnachting in het Grand New World Hotel****.

4de dag, 9 september : XIAN - LANZHOU

’s Voormiddags bezoek aan de zeer rijke verzameling van het Provinciaal Museum van Shaanxi. Tenslotte de Grote Moskee, oorspronkelijk gebouwd in 742 en de ontmoetingsplaats van de Hui of Chinese moslims, die zich door hun baarden en witte kapjes onderscheiden van de Han-Chinezen. Middagmaal.
Op weg naar de luchthaven zien we onderweg grote aarden terpen in de velden, andere graftumuli van keizers uit de verschillende dynastieën die vanuit Xian het land regeerden. Lijnvlucht naar LANZHOU. Overnachting in het hotel Sapphire****.

5de dag, 10 september : LANZHOU - uitstap Binglingsi

We verlaten deze stad, die reeds sinds de 2de eeuw voor Christus een knooppunt op de karavaanwegen van de Zijderoute was, om een heel mooie uitstap te maken naar de beroemde Duizend Boeddha-grotten van BINGLINGSI langs de Gele Rivier. Deze grotheiligdommen, uitgehakt over een periode van 1200 jaar vanaf het einde van de dynastie van de Noordelijke Wei (386-534) tot onder de Ming-dynastie (1368-1644) met een hoogtepunt tijdens de Tang-dynastie (618-907). Het is op deze plek langs de Zijderoute dat de monnik Fa Xian rond het jaar 400 de Gele Rivier overstak op weg naar India. Terugkeer naar Lanzhou en overnachting

6de dag, 11 september : LANZHOU - JIAYUGUAN

Vroeg ontbijt, daarna nemen we de hoge snelheidstrein naar JIAYU-GUAN. Prachtig vergezicht bij aankomst in Jiayuguan op de beroemde, indrukwekkende Chinese Muur met zijn Fort. Bezoek aan dit deel van de Chinese Muur en zijn fort, “het grootste fort onder de hemel”, opgericht in 1540 door de Ming-keizer Jiajing om de doorgang van de Jiayu-pas (Jiayuguan) te verdedigen, het meest westelijke uiteinde van de Grote Muur uit de Ming-periode, waarvan de bouw werd aangevangen vanaf 1372. Het staat in de letterkunde en in de Chinese ziel bekend onder de naam “de mond van China”. Aan de ene kant bevindt men zich in het beschaafde moederland en aan de andere kant in de woestijn met de kwade geesten, bij de barbaren en de nomaden. Een dramatische plaats voor de sedentaire Han. We laten ons door de buitengewone sfeer beïnvloeden: de woestijn, het indrukwekkende fort, de bergen op de achtergrond... het einde van de wereld en sinds de Ming het einde van de Grote Muur (2700 km lang). Bezoek aan graftombes uit de Wei- en westelijke Jin-dynastie. Avondmaal en overnachting in hotel Holiday Plaza****.

7de dag, 12 september : JIAYUGUAN - Yulin grotten - DUNHUANG

Per autocar naar DUNHUANG. Onderweg halte in Anxi, aan de kruising van twee takken van de Zijdeweg, en de ruïnes van Qiaowan. Bezoek van de Boeddhistische grotten van Yulin. Aankomst in DUNHUANG. In 107 v.Chr. richtten de Han, nadat zij de nomaden verslagen hadden, onder keizer Wudi protectoraten op in dit gebied, dat bekend staat als de Corridor van Gansu of Hexi, “(het gebied) ten westen van de (Gele) Stroom”. Sedert mensenheugenis was deze natuurlijke doorgang tussen de Qilian-bergen in het zuiden en bergketens Mazong, Heli, en Longshou in het noorden, de belangrijkste verbinding tussen China en Centraal-Azië.
Er ontstonden prefecturen die de Chinese macht verstevigden en die als basis dienden voor de verovering van Centraal-Azië. De steden waren goed voorzien van karavanserais om de talrijke karavanen van de Zijderoute te herbergen. Dunhuang was een belangrijk verkeers-knooppunt op de Zijderoute: uit het noorden de karavanen uit Mongolië, uit het zuiden de karavanen uit Qinghai en uit Tibet, en door de Gobiwoestijn de karavanen uit het Midden-Oosten en uit Europa.
Avondmaal en overnachting in het Dunhuang Grand Sun Hotel****.

8ste dag, 13 september : DUNHUANG - uitstap Mogaogrotten

Na het ontbijt bezoek aan de Mogaogrotten.
Vanaf 366 v.Chr. en gedurende meer dan 1000 jaar groeven monniken op 25 km van Dunhuang, in de vallei tussen de Sanwei- en de Mingshaberg grotten die een uniek beeld geven, niet alleen van het boeddhisme, maar ook van de kunst en van het leven onder de verschillende dynastieën.
De Chinezen noemen deze grotten “de grotten van de Duizend Boeddha’s” (Qianfodong). Men telt hier 492 grotten met 45.000 m2 fresco’s en meer dan 2.000 beelden in gekleurde klei.
Het is ‘s werelds rijkste verzameling van boeddhistische schilderijen en beeldhouwwerken. Deze grotten ontstonden uit de vroomheid en erkentelijkheid van de handelaars die hier na een reis van 30 dagen langs de zuidelijke tak van de Zijderoute, via de gevaarlijke woestijngebieden rond Lop Nor, de muren van Dunhuang als een toevluchtsoord zagen opduiken. De Grieks-Indische stijl van de beelden herinnert ons eraan dat de Zijderoute een koninklijke route van de beschaving was, een gigantisch bindteken van 8000 km tussen de Griekse wereld en het Midden-Rijk.
Duizenden manuscripten werden gedurende ongeveer 1000 jaar verstopt en in het begin van deze eeuw door onversaagde geleerden ontdekt. Deze manuscripten die van 406 tot in 1004 in Sogdanees, Khotanees, Brahmi, oud-Turks, Runisch, Ouigours, Hebreeuws, Tibetaans en Chinees geschreven werden, zijn over de grote musea van Londen, Parijs, Tokio en St.-Petersburg verspreid. Het is op basis van de reisverhalen van de monnik Xuan dat Sir Aurel Stein als eerste de manuscripten en de fresco’s ontdekte. Het is dankzij deze manuscripten dat hij de oude nederzettingen en de mythische steden van de Zijderoute die in de woestijn van Taklimakan begraven lagen, ontdekte. Hij bewees ook dat de in rijen geplaatste wachttorens in de omgeving van Dunhuang onder de Han-dynastie van het Westen (2de eeuw v.Chr.) deel uitmaakten van de Lange Muur.
Overnachting in het Dunhuang Grand Sun Hotel****.

9de dag, 14 september : DUNHUANG - TURPAN

We bezoeken de ruïnes van het oude Dunhuang en van de Pagode van Het Witte Paard. Men kan zich moeilijk voorstellen dat dit gedeelte van de Gansu duizend jaar geleden een enorm moeras was. We bewonderen vanop de top van de hoge gele zandduinen van Mingsha het kleine en mysterieuze Meer van de Wassende Maan.
Marco Polo sprak over het fluisterende zand, omdat de wind die langs de duinen strijkt, een bijzonder geluid produceert.
In de namiddag nemen we de hoge snelheidstrein naar TURPAN waar aankomst tegen de avond. Overnachting in het hotel Huo Zhou****.

10de dag, 15 september : TURPAN - URUMQI

We ontdekken een heel andere wereld: Turpan (Turfan, Tulufan), de Schitterende Parel van de Zijderoute, is een vruchtbare oase met een islamitische bevolking die een Turkse taal spreekt, met minaretten en met de beste wijngaarden van China. De stad was sinds de 1ste eeuw v.Chr. een belangrijk centrum voor de karavanen langs de noordelijke tak van de Zijderoute. Ze was een ontmoetings-centrum van rassen, beschavingen en godsdiensten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in de grotten van Bezeklik, uitgegraven vanaf de 6de eeuw, opschriften vinden zowel in het Chinees als in het Arabisch.
Bij de moderne stad van Turpan bewonderen we de minaret van Emin, een architectonische parel van de Zijderoute. De prachtige wijngaarden met witte druiven worden geïrrigeerd door de karezputten, een reeks putten die door ondergrondse kanalen met elkaar verbonden zijn.
Uitstap naar de Grotten van de Duizend Boeddha’s (Qianfodong) van BEZEKLIK, verscholen in de Vlammende Bergen.
Het antieke Turpan, oorspronkelijk een kolonie van boerensoldaten van keizer Wudi, bevindt zich op 41 km afstand in de indrukwekkende en sinds de 16de eeuw verlaten ruïnes van de garnizoensstad van aangestampte aarde Gaochang. De Ouigouren stichtten er in de 9de eeuw het Kharakhoja-koninkrijk en voerden het manicheïsme in dat er net zoals het boeddhisme, het confucianisme en het nestorianisme, tot bloei kwam. Het is in 751, bij de strijd aan de Talasrivier in Kazakstan, dat de Arabieren de Chinezen overwonnen en Xingjiang islamiseerden. In de 14de eeuw bekeerde de khan van Chagatai de Ouigouren van Turpan met geweld. Bezoek van de Astana-tomben uit de Tang-periode, waar de doden van Gaochang werden begraven.
Na het avondmaal rijden we met onze autocar naar URUMQI, de hoofdstad van het autonome Ouigour gebied van Xingjiang. Ondanks het feit dat de stad geen commerciële rol speelde in de handel van de oude Zijderoute, was ze toch tot in 1960 zeer belangrijk als Russische invloedzone en werd ze het bruggenhoofd voor de Han-kolonisatie van Xinjiang. Haar rijke ondergrond is hier ook niet vreemd aan. De stad heeft ons toeristisch niets nieuws te bieden. Overnachting in het Hailonguan Hotel****.

11de dag, 16 september : URUMQI - KASHGAR

Na het ontbijt nemen we de vlucht naar KASHGAR, de grootste oasestad van Centraal-Azië, die gesiniseerd is onder de duizendjarige Han-druk in Kashi.
Vooral vandaag, tijdens de zondagsmarkt in Kashgar, kunnen we de unieke sfeer van de pleisterplaatsen van de Zijderoute beleven: Pakistaanse handelaars die via de Khunjarab gekomen zijn, de Tadjik handelaars, Kirghizen, Oesbeken en Hans bieden alles wat maar legaal te koop is in China. Aan de andere kant van het plein maken we een wandeling in de kleurrijke bazaars en soeks.
‘s Namiddags ontdekken we de stad. KASHGAR heeft haar middeleeuwse karakter behouden en is het hart van de islam in China. Negen tienden van de 285.000 inwoners zijn soennitische Ouigouren. Haar ligging aan de voet van het Pamirgebergte, dat de toegang tot de hoge koude bergpassen en de handelsroutes naar Centraal-Azië, Indië en Perzië controleerde, maakte de stad tot een zeer belangrijke pleisterplaats op de Zijderoute. De karavanen die de Zijderoute naar het Westen namen, gingen ofwel via de noorderroute ofwel via de zuiderroute rond de Taklamakanwoestijn om dan terug in Kashgar samen te komen. De karavanen die naar het oosten trokken, kwamen zich in Kashgar op 1335 m boven de zeespiegel opwarmen en ruilden hun jakken om voor kamelen. Kashgar was eerst een haard van het manicheïsme en dan van het boeddhisme. Het werd diepgelovig islamitisch toen de Ouigouren zich tot de islam bekeerden.
We bezoeken de begraafplaats van een van de geestelijke leiders of Khoja die deel uitmaakten van de invloedrijke sekte van de Witte Bergbewoners die vanaf de 16de eeuw over het gebied heersten. Het graf van Abakh Khoja is de meest heilige plaats in Xinjiang en is ook een architectonische schat. Het werd in 1640 gebouwd en de stijl doet aan Samarkand en Ispahan denken. Vijf generaties alsook Xiang Fei, Abakh Khoja’s kleindochter, de Geparfumeerde Concubine van keizer Qianlong, rusten onder deze hoge koepel. De Grote Moskee, ook bekend als de Idkah Moskee, die in 1442 gebouwd en meerdere malen (de laatste keer in 1860) gerestaureerd werd, staat in het centrum van de stad. De gebedsruimte wordt door 140 gebeeldhouwde en in het groen geverfde houtpilaren ondersteund. Ze wordt voorafgegaan door een idgah, een gebedsruimte in open lucht. Overnachting in het Tianyuan International Hotel***.

12de dag, 17 september : KASHGAR - uitstap Karakuli meer

Na het ontbijt uitstap naar het KARAKULI-meer, dat bij helder weer een van de mooiste plekjes van West-China is. De streek is hoofdzakelijk het woongebied van de Kirghizen. Het meer, op een hoogte van 3900 m, is enig gelegen tussen twee Pamir-reuzen, de Kongur en de massieve Muztagata-berg. Het betreft in feite de “kleine” Karakul, daar een gelijknamig groter meer zich in Tadjikistan bevindt. De weg ernaar toe is moeilijk wegens werken, maar de vergezichten maken alles goed.

13de dag, 18 september : KASHGAR - NARYN

Vroeg vertrek richting de grens met Kirghizstan. In de Toroegart-pas worden we, zoals ten tijde van de gloriedagen van de Zijderoute, door de Ouigouren aan de Kirghizen overhandigd die ons veilig begeleiden naar NARYN. Jammer genoeg is de administratieve rompslomp vandaag veel erger zodat we ons met geduld moeten wapenen om de grensposten te doorlopen. Doorheen de wondermooie berglandschappen van de Tian Chan-keten, die Kirghizstan doormidden klieft in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte, kunnen we de vasthoudendheid van de vroegere karavanen bewonderen. Het hoogste punt van onze reis is de Toesbel-pas, en het Chatyr Kelmeer, rechts van ons, is heel het jaar door bevroren. Avondmaal en overnachting in NARYN in het Toguz Ak Guesthouse of het English Guest House**.

14de dag, 19 september : NARYN - BISHKEK

Vertrek naar BISHKEK. Nog tijdens onze tocht door de bergen kunnen we vaststellen dat de jonge republiek een paradijs is met prachtige bergen, valleien en meren waar de nomaden ‘s zomers hun kuddes van weideland tot weideland volgen en leven in joerten, prachtige woningen in vilt, gespannen over lichthouten, uitneembare constructies.
De Zijderoute was altijd een tweerichtingsverkeer: de Chinezen voerden zijde uit, maar voerden uit deze streken de vinnige, kleine paarden in die de beroemde Gouden Horde een wereldrijk bezorgden. Fotostops onderweg, o.a. bij de Kochko-rata, waar de Chui-rivier uitmondt en de Dolon-pas. Verder bewonderen we een gebedstoren uit de 17de eeuw, de Boerantoren, die enkele jaren geleden gerestaureerd werd, een verwijzing naar de soennitische lokale traditie. Achter dit gebouw ligt een openlucht-museum met rotstekeningen, opschriftpalen met Arabisch schrift, werktuigen en animistische gedenkstenen. Het huidige BISHKEK werd gebouwd in de vorige eeuw door de khans van Kokand en was een belangrijke militaire halte op het kruispunt van de weg naar Almaty en de Zijderoute, die China verbindt met Tashkent.
Hier ook een overvloed aan bomen, een honderdtal per inwoner en er zijn 875.000 Bishkekkers! Het hart van de stad is trouwens het Doubouvy Park (het eikenpark). Hier bezoeken we het Historisch museum waar we verwelkomd worden in een heuse joert bezaaid met tal van tapijten. Intrek in het hotel Ak Keme, Dostuk of Golden Dragon****.

15de dag, 20 september : BISHKEK - TASHKENT

Vlucht Bishkek - Tashkent volgens de mogelijkheden.
Na de middag start van het bezoek aan TASHKENT, metropool van Centraal-Azië en een van de oudste steden, waarvan we het 2000 jaar oude verleden zullen doorlopen. Die geschiedenis is kleurrijk en aangrijpend, wat tot uitdrukking komt tijdens ons bezoek aan de nieuwe en de oude stad.
De nieuwe stad is de vrucht van de solidariteit met de oude staten van de USSR na de aardbeving in 1966: iedere republiek nam de heropbouw van een stadswijk op zich.
De Oesbeekse stijl ontdekken we in de moderne gebouwen zoals het Raadhuis van de Ministers, het theater Khamza, de Televisietoren... en in de metro (de enige in Centraal-Azië, 22 stations, 240 seconden tussen de treinstellen), maar nog meer in het urbanisme: een derde van de stad wordt ingenomen door tuinen en parken en tal van fonteinen.
Doorheen de oude stad keren we terug in de tijd. In de 18de eeuw telde Tashkent 18 karavanserais en ongeveer 5000 winkeltjes: het fungeerde immers de voorbije eeuwen als centrum van handel en nijverheid, op het kruispunt van karavaanroutes.
De animistische en shamanistische Oesbeken worden fervente moslims en nemen een merkwaardige plaats in binnen de islamitische wereld en cultuur. De monumenten van de oude stad zijn evenveel getuigen van dit grootse verleden: de madrasa Barak-Khana, het mausoleum van Kaffab Chachi, opgericht in de 16de eeuw ter ere van een in 976 overleden theoloog, en de madrasa Koukeldach, eveneens uit de 16de eeuw, van waaraf men de overspelige echtgenotes wierp.
De turkooizen koepels van de gigantische hammam (Turks bad) getuigen van de levendige traditie van deze oude oosterse instelling. In de Bazaar van Isk-juva vindt men alles en u kan er vaststellen dat het marchanderen een geliefd tijdverdrijf is van de Oesbeken. Even karakteristiek zijn de discussies in de talrijke “tchaïkhana”, de theehuizen. Overnachting in het hotel Tashkent Palace****.

16de dag, 21 september :TASHKENT - URGENCH - KHIVA

Na het ontbijt, vlucht naar URGENCH, de moderne hoofdplaats van de streek van Khorezm. Hier komen we aan na anderhalf uur vliegen, over een afstand van 720 km tussen Tashkent en Urgench. Onthaal en transfer naar KHIVA.
Dag besteed aan het bezoek van KHIVA, een stad ouder dan duizend jaar, gelegen op 32 km van Urgench op een oude karavaanroute. Ze behoorde tot het koninkrijk Khorezm, zelf van Iraanse oorsprong, welvarend dankzij de verbetering van de irrigatietechnieken, van uitzonderlijk belang binnen deze woestijn van Karakoum. De stad deelde het lot van dit koninkrijk dat beurtelings werd overrompeld door de Arabieren in 712, door de Mongolen in 1221, door Tamerlan op het einde van de 14de eeuw en door de Oesbeken in 1512. Khiva herleefde eindelijk als hoofdstad van een onafhankelijk kanaat in het begin van de 17de eeuw. Na onophoudelijke oorlogen kon de sjah van Perzië, Nadir Sjah, Khiva in 1740 opnieuw annexeren. Pas in het begin van de 19de eeuw, in 1804, schonk de dynastie van de Koungraten de onafhankelijkheid en luister terug aan het kanaat.
Vandaag kunnen we de binnen- en buitenstad bewonderen, elk met hun eigen ommuring: de Dihan Kala, of de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft, en de Ichan-Kala, de binnenstad, een waar openluchtmuseum!
Bezoek ondermeer aan de onvoltooide Kalta Minar minaret, die bestemd was om de hoogste minaret van het moslim Oosten te worden. Vervolgens het mausoleum van de dichter Pahlavan Mahmoud, de Djuma moskee (Vrijdagmoskee), madrasa’s (= mohammedaanse hogescholen) zoals deze van Allakouli Khan en deze van Islam Khodja met z’n 45 m hoge minaret, vestingen zoals de Kounia Ark (de oude burcht), en tenslotte paleizen zoals dat van Tach Khaouili, “domein van steen”, een synthese van de architectuur van de stedelijke huizen en van de plattelandsgebouwen, ontworpen voor de verdediging, karavanserais en markten.
Deze oosterse droomwereld van majolica’s, marmer, fresco’s, stenen en houtsnijwerk weerspiegelt het vakmanschap van de ambachtslui. Het koperwerk van Khiva is vermaard. Lunch in een lokaal restaurant. Overnachting in het hotel Malika Khiva of Asia Khiva***.

17de dag, 22 september : KHIVA - BOUKHARA

Vertrek naar Boukhara, gelegen op 550 km van Urgench. De oase van Khorezm achter ons latend, volgen we gedeeltelijk de loop van de Amou Darya door de immense zandvlakte van de Kizil Kum (Rood Zand) om uiteindelijk de uitgestrekte katoenvelden te bereiken. Ze werden op de woestijn gewonnen door het aftappen van het water van de Amou Darya en de Syr Daria, die hun oorsprong respectievelijk vinden op de Altai (Pamirhoogvlakte) en de Tien Shan. Deze operatie dreigt echter een regelrechte ecologische ramp te worden, omdat hierdoor een beperkte hoeveelheid water naar het Aral meer gebracht wordt, waardoor dit meer inkrimpt. ’s Middags, picknick in de woestijn.
In het district van Boukhara werd in de jaren ‘70 een natuurpark ingericht ter bescherming van de fauna en flora eigen aan de woestijn van Kizil Kum : het damhert van Boukhara, de fazant van Amou Daria, de woestijnkat, de jakhals, de antilopen, wolven en grijze varanen. De plantenwereld heeft zich ook aangepast aan de harde omstandigheden : de saxoul is een boom die zich heeft aangepast aan de zouthoudende bodem en het hout hiervan is zo compact dat het niet drijft. Met een beetje geluk krijgen we nog de herders te zien die hun dieren oppassen van op de rug van een kameel, gedurende eeuwen het transportmiddel bij uitstek langs de Zijderoute.
Na 7 uur rijden, bereiken we BOUKHARA, oude karavaanetappe en één van de parels langs de Zijderoute. Verblijf in het hotel Asia Boukhara****.

18de dag, 23 september & 6de dag, 24 september : BOUKHARA

Ofschoon het ontstaan van de stad nog verder in de tijd teruggaat - daar deze verbonden is aan het lot van het Sogdiaanse koninkrijk, veroverd door Alexander de Grote - komt de huidige naam voort van een klooster (vihara in het Sanskriet) op de Zijderoute in de 7de eeuw. De stad zal op de beslissende historische momenten steeds fungeren als een religieuze haard en toevluchtsoord voor de vervolgden.
Na haar inname door de Arabieren in 709 wordt Boukhara in 892 een belangrijk kalifaat onder de Samaniden. We bewonderen hier het mausoleum van Ismaïl Samani, dat ondanks zijn bescheiden afmetingen een monumentaal karakter heeft dankzij een streng systeem in de verhoudingen. De technische virtuositeit van het mozaïekwerk met de gevelstenen is uniek in de wereld.
Toen de islam in de 10de eeuw zijn opmars kende, droeg Boukhara hiertoe bij via beroemde telgen zoals Abou Ali Ibn Sina (980-1037), bij ons beter bekend als Avicenne, de Aristoteles van de Middeleeuwen, dichter, geleerde en dokter, auteur van de “Canon”, gedurende eeuwen het basiswerk voor studenten geneeskunde. Roudaki en Dakiki, twee dichters, laten in hun werk de Perzische taal, lang onderdrukt door de Arabieren, schitteren.
We wandelen naar het Registan-plein, gedomineerd door de Ark, versterkte residentie van de emirs tot 1920.
De Kalian minaret (Grote Minaret) beheerst met haar 47 m het Poï-Kalian-complex (Voet van de Grote) en is via een kleine brug verbonden met de Kalian Moskee (Grote Moskee). Deze minaret diende niet enkel om de gelovigen tot het gebed op te roepen, maar was tevens een baken voor de karavanen die door de woestijn trokken. Aan de andere kant van het plein bevindt zich de Mir-i-Arab madrasa, een mooi voorbeeld van de bouwstijl onder de Cheibaniden (16de eeuw).
De Ulugbek-madrasa uit de 15de eeuw is de oudste theologische hogeschool van Centraal-Azië. Op dezelfde as werd de Khan Abdalaziz madrasa met haar mooie majolica’s opgetrokken in opdracht van een vorst die interesse toonde voor de mystieke poëzie. Boukhara, traditioneel een religieus en intellectueel centrum, gaf overigens in de 14de eeuw de richting van het Nakshandisme aan de islam, een vorm van soefisme.
Bezoek aan de eigenaardige Tchor Minar, met -zoals de naam aangeeft- “vier minaretten”, vroeger een toegangspoort tot een madrasa.
Rond de mooie waterpartij van Liab-i-Khaouz (“oever van het bassin”) is de ziel van het pre-sovjet Centraal-Azië nog tastbaar aanwezig, en het is dan ook aangenaam hier een ogenblik in een theehuis te vertoeven... In 1620 werd hier een U-vormig complex gebouwd, dat de inspiratie vormde voor het Registan in Samarkand.
In de bazaar vindt men borduurwerk, pelsen, het beroemde Kara Kul (Astrakan)... Niet ver hiervandaan, het standbeeld van Nasreddine Afandi, het zinnebeeld van het Oesbeekse gezond verstand en held van talrijke anekdotes.
We bezichtigen het architecturale geheel van het graf van Bakhauddin Naqshband dat dateert uit de 15de en 16de eeuw. Het is een bedevaartsoord, niet enkel voor de Centraal-Aziatische moslims, maar ook voor die uit de Kaukasus.
Folkloreavond. Verblijf in het hotel Asia Boukhara****.

19de dag, 25 september :BOUKHARA - Shakhrissabz - SAMARKAND

Vertrek langsheen de Kyzyl Kum-woestijn (Rood Zand) naar Samarkand, en vervolgens de vallei van Zeravchan.
Onderweg bezoek van SHAKHRIS-SABZ, 60 km ten zuiden van Samarkand, de “groene stad”, het oude Kech, waar Tamerlan in 1336 het levenslicht zag.
Hij liet er tussen 1374 en 1396 het Ak-Saraï optrekken, het immense “witte paleis”, heden ten dage nog het meest indrukwekkende gebouw van de wereldlijke bouwkunst uit het middeleeuwse Centraal-Azië. Uit de tijd der Timouriden dateren ook de Roh-Gumbaz moskee (“de blauwe koepel”) en het mausoleumcomplex Gumbaz-i-Zaïdin.
We kuieren wat door de bazaar en bewonderen in de omliggende winkeltjes het kunstige borduurwerk, de keramiek en de tapijten.
Verder naar SAMARKAND, waar we overnachten in hotel Asia Samarkand****.

20ste dag, 26 september :SAMARKAND

Eerste kennismaking met SAMARKAND, “de parel van de islam”, “het Rome van het Oosten”, dat gedurende 25 eeuwen schitterde en als Sogdiaans koninkrijk gedurende meer dan drie jaar weerstand bood aan de aanvallen van Alexander de Grote. Onder de Seleuciden was Samarkand door de handelaars alom vertegenwoordigd op de Zijderoute, van Byzantium tot in China.
Na de wreedaardige aanval door de Arabieren in 712 herwint de stad haar volle glorie onder de Samaniden (9de-10de eeuw), om opnieuw in rook op te gaan onder de aanvallen van Genghis Khan in 1220. Eens temeer zou de stad herrijzen op de as van zijn voorstad. De stad waarmee we vandaag kennis maken, is vooral de stad van Tamerlan, Timour Leng (de “kreupele van ijzer”), die er de hoofdstad van de wereld van wilde maken, en de stad van zijn kleinzoon Oulougbek, die haar promoveerde tot zetel der wetenschappen.
Het meest bekende monument is de Gour-Emir (“Graf van de Emir”), dat Tamerlan had voorbestemd als mausoleum voor zijn geliefde kleinzoon Moukhammed-Sultan. Toen Tamerlan, “de gesel Gods”, de man van de 100.000 schedels in Bagdad, in 1405 stierf, werd zijn lichaam opgebaard in een graf van donkergroen nefriet.
Het evenwicht tussen kracht en verfijning wordt nog geaccentueerd door de twee mausolea die het Gour-Emir aan beide zijden flankeren.
Maar het is het Registan (“plaats van zand”), dat vooral bijdroeg tot de roem van Samarkand! Bij de schitterende madrasa van Ulugbek (1417-1420), de grootste universiteit van Centraal-Azië, waar Oulougbek zelf wiskunde onderwees, werden de madrasa van Chir-Dor (1619-1639) en deze van Tilla-Kari (1646-1660) gevoegd, waarbij telkens op een vakkundige manier de eenheid van de plaats werd gerespecteerd zonder hierbij slaafs het bestaande model te kopiëren.
Bezoek aan het observatorium van Ulugbek en de ruïnes van de Bibi-Khanym moskee, waarmee Tamerlan alle door hem geziene monumenten wou overschaduwen...
Terug naar hotel Asia Samarkand****.

21ste dag, 27 september :SAMARKAND

Panoramisch bezoek aan de koninklijke dodenstad Sjah-i-Zinda en aan de archeologische site van Afrassiab (219 ha!), waar de geschiedenis van het oorspronkelijke Samarkand, het legendarische Maracanda, opnieuw tot leven komt. Een tiental beschavingen hebben elkaar hier opgevolgd. Indrukwekkend zijn de resten van de Griekse omwalling en de versterking waar het garnizoen een laatste verdediging tegen de verwoestende furie van Genghis Khan opwierp. Bezoek aan het museum. We bewonderen terloops de nabije Khazret-Khyzr moskee, gewijd aan de oude vagebond Khyzr, personage uit de pre-islamitische cultus, die door de islam is overgenomen en werd gepromoveerd tot status van Khazret (“Heilige”). Prachtig zuilenportiek. Afscheidsdiner met het nationaal Oesbeeks gerecht “plov”.
Overnachting in hotel Asia Samarkand****.

22ste dag, 28 september :SAMARKAND

Na het ontbijt, bezoek aan een atelier waar op traditionele manier zijdepapier wordt gemaakt. Tot de 19de eeuw was de stad het centrum van de papierindustrie voor Centraal Azië. Ook een bezoekje aan een tapijtweverij mag niet ontbreken. Middagmaal en vrije tijd voor de laatste inkopen. Avondmaal. Wat tijd om te rusten en zich op te frissen en daarna transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Istanbul.

23ste dag, 29 september :SAMARKAND - ISTANBUL - BRUSSEL

In de vroege ochtend vlucht naar Istanbul. Aansluitende vlucht naar Brussel. Einde van een mooie reis!




Prijs en voorwaarden

Prijs per persoon : 5290 EUR
Singletoeslag : 750 EUR


Met een ICTAM-begeleider Brussel - Brussel die zorgt voor de vertaling.


INBEGREPEN IN DE PRIJS
- de Turkish Airlines-lijnvluchten Brussel - Istanbul - Beijing en Tashkent - Istanbul - Brussel
- de binnenlandse vluchten in China
- de huidige brandstoftoeslagen en luchthaventaksen in Brussel, Istanbul en Beijing : 331 EUR
- de luchthaventaksen in China voor de binnenlandse vluchten
- verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
- vol pension
- alle transport en transfers ter plaatse per autocar en hoge snelheidstrein
- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
- lokale taksen
- Franssprekende en Engelssprekende nationale en lokale gidsen
- de Garantiefondspremie
- de B.T.W. volgens de huidige aanslagvoeten

TE VOORZIENE KOSTEN
- individuele visum- en behandelingskosten voor Oesbekistan (110 EUR) en China (175 EUR) : 285 EUR (onder voorbehoud van veranderingen!)
- de dranken en persoonlijke uitgaven
- taksen voor foto’s en video’s
- de fooien : 115 EUR

AAN TE RADEN
Een reisverzekering Prestige, waarvoor we samenwerken met Mapfre Assistance / de Europese (REF 0420-ICTN-010912) :
a) Volledige verzekering : bagage, ziekte, ongeval, repatriëring onbeperkt, bijstand, ANNULATIE : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 440 EUR
b) bagage + ANNULATIE (geen bijstand) : 100% van het gedekt kapitaal is verzekerd zonder franchise. Premie : 385 EUR

- Deze prijzen werden berekend op basis van de luchtvaarttarieven en -taksen en prijzen voor de prestaties in het land van bestemming van december 2017 voor september 2018, aan de wisselkoers van 1 EUR = 7,7 Yuan, en gelden voor een minimum van 15 deelnemers.

Landkaart

terug => klik op de kaart

Onthaal | Plan v.d. site | Bestemmingen | Detail | Prijs | Algem. Voorwaarden | Begin pagina

Bergstraat 52
1000 Brussel
tel : 00-32-2-548 98 98
fax : 00-32-2-511 12 98
e-mail : info@ictam.com
verg. A1198